Thursday, April 12, 2012

Curiozitati despre femei:)


Din ce au scris unii, din ce au aflat altii, portalul Kabanik si-a permis sa grupeze cateva curiozitati poate mai putin cunoscute, sau mai putin acceptate, la care mai adaugam si noi cateva, din domeniul enciclopedic.

1. Sanii femeii sunt mult mai mari decat la alte mamifere. Cercetatorii au stabilit ca motivul pentru care natura a procedat astfel nu are la baza lactatia, ci rolul erotic al sanilor. La nici o mamifera, masculul nu simte acea atractie specifica barbatului, interesat de sani.

2. Majoritatea stelelor, a satelitilor, a cometelor si uraganelor din natura au nume feminine.

3. In limba engleza veche, in locul cuvantului generic "femeie", se foloseau trei cuvinte, foarte bine punctate: unul cu sens de "virgina", respectiv fata, altul de "mama" respectiv femeia matura si al treilea se numea "coroana" respectiv femeia ajunsa la menopauza.

4. Femeile din SUA nu sunt inalte. Inaltimea lor medie este de 150 cm si este cauzata de alimentatiea lipsita de varietate.

5. In intreaga lume, speranta de viata la femei este mai ridicata decat la barbati. Pentru acest motiv, numarul barbatilor este mai mic decat al femeilor, mai longevive. Nu-i motiv de bucurie pentru barbati: cele excedentare sunt in varsta.

6. Cele mai frecvente cazuri de deces la femei in SUA le constituie bolile de inima: 27%. Urmeaza cancerul, cu 22%.

7. Potrivit statisticilor, aroximativ una din cinci femei este abuzata sexual pana la varsta de 15 ani, in intreaga lume.

8. Tot la nivel global, circa 14 milioane fete adolescente raman gravide in fiecare an. Mai mult de 90% din acestea apartin lumii a treia.

9. Probabilitatea ca o femeie sa nasca fata si nu baiat creste odata cu scaderea latitudinii geografice, fiind maxima la ecuator. Se crede ca, in aceasta problema, au un rol important lumina si energia solara.

10. Ziua internationala a femeii, care se sarbatoreste la 8 martie, a fost organizata pentru prima oara in anul 1909, dar sarbatorita oficial abia in 1911. A capatat un mare avant dupa cel de al doilea razboi mondial.

11. Aproximativ o treime din femeile angajate, aflate in SUA, lucreaza in domeniul sanatatii, al educatiei sau al asistentei sociale. Aproximativ 14% din mebrii activi ai armatei SUA sunt femei.

12. Prima femeie care a candidat la postul de presedinte al SUA a fost Victoria Woodhull, in anul 1872, propusa de o asociatie a femeilor. Fiind arestata in ziua scrutinului, voturile favorabile nu au fost luate in considerare, iar numarul lor nu se cunoaste pana astazi.

13. Prima femeie ajunsa guvernator intr-un stat american a fost Nellie Ross Taylor, in statul Wyoming, in anul 1869.

14. Legendele vechi atribuie crearea Universului unor femei. La sumerieni era zeita Tiamat si tot unei zeite ii revine rolul la vechii aborigeni din Australia.

15. Primul roman scris si publicat de o femeie a aparut in anul 1000. Titlul romanului era "Povestea lui Genji" si apartinea scriitoarei japoneze Murasaki Shikibu.

No comments:

Post a Comment