Monday, April 9, 2012

Adora Svitak, cel mai inteligent copil din lume?

   

La doar 11 ani, Adora Svitak din SUA este considerata un adevarat fenomen. Merge la scoala, ca toti copiii de varsta ei, dar nu se asaza in banca ci ... la catedra, pentru a preda literatura. Si face acest lucru de patru ani.
Tot la 7 ani, cand si-a inceput cariera didactica, Adora a scris prima sa carte "Degete zburatoare", o colectie de povestiri scurte, care a fost publicata de mai multe edituri din intreaga lume, informeaza The Telegraph.

Cea de a doua sa carte, care a vazut lumina tiparului anul trecut, este intitulata "Degetele care danseaza" si contine mai multe poezii scrise impreuna cu sora ei mai mare.

Dar Adora simte ca are multe de spus, de aceea pregateste nu mai putin de alte patru volume. Genurile ei favorite sunt povestirile istorice si cele stiintifico-fantastice, desi marturiseste ca citeste cu placere literatura buna de orice fel, de la Charles Dickens la J.K.Rowling.

Ageritatea ei ii impresioneaza pe toti cei care o cunosc. Adora scrie la calculator cu o viteza de pana la 112 cuvinte pe minut, citeste doua si chiar trei carti pe zi si scrie circa 330.000 de cuvinte pe an.

Performantele sale intelectuale de exceptie nu au avut nevoie de o confirmare oficiala. Adora nu si-a facut niciodata un test de inteligenta. "Nu cred ca inteligenta literara poate fi masurata", spune ea. "Dar recunosc ca am inceput sa citesc cu mare pofta inca de la varsta de 3 ani", nu uita sa precizeze.

Puternic sustinuta de parinti, in special de mama ei, Joyce, micuta a ajuns cea mai tanara profesoara din intreaga lume, fiind invitata sa le vorbeasca si altor copii despre fascinatia lecturii, in peste 300 de scoli de pe diverse meridiane. A tinut diverse prelegeri in China, Hong Kong sau Vietnam.

Micutii de la o scoala din Marea Britanie au botezat-o "Dora exploratoarea", pentru felul cu totul original in care ii poarte pe cei de varsta ei prin teritoriile neexplorate inca ale operelor literare.

Doar o afacere?

In aceste conditii nu credem ca cineva mai poate fi mirat de faptul ca Adora are chiar si un site propriu din care se intra in blogul ei.

Mai mult, parintii fetitei au transformat subsolul locuintei lor din Redmond, Washington DC, intr-un mic studio TV, de unde Adora transmite zilnic videoconferinte pe diverse teme, fiind platita cu circa 300 de dolari pentru o prelegere de 50 de minute.

Castiga mai mult insa din discursurile pe care este invitata sa le tina la diverse seminarii sau conferinte, pentru care primeste chiar si 10.000 de dolari. Recent, ea a semnat un contract cu Microsoft pentru a face cateva demonstratii cu prilejul lansarii unor noi pachete soft educationale.

"Sunt o persoana de 50 de ani care, accidental, are doar 11"

Oricine o priveste in timp ce vorbeste este fascinat de daruirea ei si de maturitatea cu care trateaza diverse teme. "Imi amintesc ca atunci cand eram mica aveam nevoie de foarte multa incurajare", explica Adora rabdarea pe care o are cu elevii ei.

Mai mica? Uita ca are doar 11 ani?, ne-am putea intreba. "Sigur, realizez ca sunt inca un copil, dar ma simt mult mai matura. Am completat recent un test clasic intitulat 'Care este adevarata ta varsta?' de unde am aflat ca ar trebui sa am intre 50 si 60 de ani. Parintii mei glumesc spunand ca sunt de fapt o batranica dar, intamplator, am doar 11 ani", povesteste ea amuzata.

Cat de mult a contat familia ?

Tatal fetitei, John, este doctor in fizica si lucreaza ca programator. Sora ei mai mare, Adrianna, in varsta de 13 ani, este o foarte talentata muziciana.

Mama Adorei, Joyce, a crescut in China comunista, si a prins Revolutia Culturala, pe timpul careia a suferit cumplit din pricina lipsei de carti, literatura fiind marea ei pasiune. Ajunsa in SUA, si-a facut un adevarat tel in viata din a le oferi copiilor ei toata deschiderea catre marea cultura a lumii.

"Trista mea copilarie a influentat profund modul in care mi-am crescut copiii", povesteste Joyce.

"Le-am istorisit modul in care am trait eu, la varsta lor, in China comunista. Nu aveam mancare, nu aveam carti, nu aveam mai nimic. Dar nu imi arog, nici pe departe, intregul merit pentru evolutia Adorei. Sunt pe lume foarte multi copii exceptionali, supradotati. Ceea ce face Adora este exceptional datorita dedicatiei ei speciale si talentului iesit din comun.

In fond, una este sa stii sa scrii sau sa citesti la o varsta atat de frageda si alta este sa ii poti invata pe ceilalti", mai spune Joyce.

Ea respinge acuzatiile care ii sunt aduse uneori, potrivit carora o suprasolicita pe fetita. "Nici pe departe, Adora se automotiveaza. Dimpotriva, este atat de ambitioasa incat uneori ramane pana la miezul noptii treaza pentru a-si pregati prezentarea de a doua zi, iar eu sunt nevoita sa o trimit la culcare", mai spune aceasta.

Adora confirma spusele mamei ei. Recunoaste ca munceste foarte mult dar ca se mai si odihneste, in special pe la pranz, cand trage un pui de somn. Ii place mult sa se uite si la televizor, in special la stiri. "Urmaresc in fiecare seara cele trei canale principale de stiri, ABS, NBC si CBS, ca si editiile speciale din timpul weekendurilor", spune ea.

Cu toate acestea, ea nu este lipsita de bucuriile firesti ale copilariei. Are multi prieteni alaturi de care iese cu rolele, merge la patinaj sau la cinema.

Cum reuseste sa impleteasca toate aceste activitati? "Simplu. Totul e sa stii sa iti programezi corect timpul", afirma ea, subliniind insa ca cele mai interesante activitati i se par cele legate problemele globale ale lumii.

"Cum ar fi criza economica mondiala, incalzirea globala, holera din Zimbabwe, scaderea calitatii invatamantului in SUA si foametea", aminteste ea cateva dintre problemele cu care ii place sa fie la curent si care o ingrijoreaza foarte tare.

Invitat special la televiziune

Este Adora cel mai inteligent copil din lume? Poate. Realizatorul american de televiziune Mark Dolan a fost extrem de placut surprins de atat de cunostintele cat si de personalitatea micutei, incat a decis sa realizeze un documentar care sa o aiba in prim-plan. Intitulat "Cel mai inteligent copil din lume si eu", acesta va fi difuzat pe 28 ianuarie pe postul de televiziune Channel 4.

"Este absolut incantatoare si cred ca ar face-o invidioasa pana si pe J.K Rowling, daca ar sta de vorba", spune Dolan.

Joan Freeman, psiholog si autoare a cartii "Cum sa cresti un copil stralucit", a studiat timp de 34 de ani sute de copii supradotati. Ea spune ca Adora are un avans intelectual de mai multi ani in fata celor de varsta ei, dar ca problemele adevarate vor incepe abia in perioada adolescentei.

"Acum este mult mai simplu, dar trebuie sa recunoastem ca este o mare diferenta intre a fi supradotat la varsta copilariei si a fi un adult genial. In prezent, Adora imbina joaca si placerile copilariei cu munca serioasa, cea care ii aduce atata glorie.

Nu se stie insa ce se va intampla cu ea peste cativa ani, cand va trebui sa faca mari sacrificii pentru a se putea mentine in elita intelectualitatii mondiale. Va trebui sa renunte la timpul petrecut cu prietenii, poate chiar si la cateva idile, si sa stea in spatele usilor inchise pentru a studia si a crea.

S-ar putea insa ca pana atunci sa fie deja obosita si sa nu mai aiba motivatia necesara unei cariere exceptionale. Oricum, nu va fi scutita de greutati", spune Freeman.


No comments:

Post a Comment