Top 10 alimente care previn cancerul
Stiati ca ?:Fasolea verde sau uscată, lintea ori conopida sunt alimente pe care
merită să le gătiţi în orice sezon, deoarece previn degradarea ADN-ului.
Aproape 2.000 de cazuri noi de cancer sunt depistate anual în
România. Multe cauze ale acestei boli sunt legate de mediu, expunerea
la stres, fumat ori de contactul cu anumite chimicale puternice. Un
articol publicat în „Livescience" arată cum poate influenţa dieta
apariţia acestei boli incurabile.
1. Fasolea şi lintea
Atât
fasolea, cât şi lintea sunt bogate în fitochimicale. În laborator, s-a
demonstrat că acestea încetinesc sau chiar previn degradarea ADN-ului,
una dintre cauzele apariţiei cancerului. Pe lângă asta, fibrele regăsite
în cele două alimente apără împotriva cancerului de colon.
2. Ciocolata
În
ciocolata neagră, cu peste 70% conţinut de cacao, găsim acelaşi tip de
antioxidanţi ca şi în fructele de pădure. Catechinele, substanţe chimice
găsite în ciocolata neagră, ajută nu doar la prevenirea cancerului, ci
şi la combaterea bolilor de inimă, atacului cerebral.
3. Ghimbirul şi cucurma
Ghimbirul
are putere antiinflamatoare încetinind evoluţia canceroasă, iar
cucurma, un condiment găsit în curry, conţine un ingredient activ cu
efect negativ asupra cancerului.
4. Ceaiul verde
Un
litru şi jumătate de ceai verde pe zi este foarte benefic. În ceaiul
verde se regăsesc catechine ce previn cancerul de stomac şi pe cel de
plămâni.
5. Vitamina D
Vitamina D este un
protohormon ce intervine în dezvoltarea cancerului. Poate preveni
apariţia cancerului de colon, plămâni şi a celui mamar. Această vitamină
se asimilează în organism prin intermediul soarelui, precum şi prin
dieta care conţine peşti ca somonul, somnul, sardinele, macroul.
6. Ridichile
Au
un conţinut ridicat de acid folic şi vitamina B9. Persoanele care au
unaport mic de acid folic sunt mai predispuse la dezvoltarea de
afecţiuni ginecologice. Legumele cu frunze verzi, fasolea, lintea au un
conţinut ridicat de acid folic.
7. Conopida şi varza
Lista
legumelor crucifere care combat cancerul este destul de lungă, însă
cele mai importante sunt varza şi conopida. Aceste legume sunt bogate în
selenium, dindolymetan, sulforan, ce au proprietăţi anticancer.
Nutriţioniştii vă sfătuiesc să nu le gătiţi prea mult, deoarece prin
fierbere se mai pierd astfel de substanţe.
8. Sfecla şi spanacul
Aceste
legume sunt o sursă importantă de acid folic, beta-caroten, luteină şi
zeaxantină, antioxidanţi puternici împotriva dezvoltării cancerului.
9. Vinul
Vinul,
mai ales cel roşu, este bogat în resveratrol, o componentă chimică ce
se regăseşte în pieliţa bobului de sturgure. Atât timp cât vinul este
băut cu moderaţie (un pahar pe zi) el are efect benefic şi pentru inimă,
şi împotriva cancerului.
Dacă exageraţi cu cantităţile, alcoolul
va ataca ficatul, stomacul şi va creşte riscul apariţiei cancerului de
sân. Atenţie, alcoolul trebuie consumat doar ocazional!
10. Fructele de pădure
Au
un conţinut ridicat de antioxidanţi, polifenoli şi acid elagic, ce
inhibă dezvoltarea de tumori. Fructele de pădure trebuie să fie cât mai
variate şi se pot combina cu iaurt cu un conţinut scăzut de grăsimi.
Puteţi să folosiţi şi fructe de pădure congelate. Nu au tot atât de
multe vitamine, dar pot fi un supliment bun iarna.
No comments:
Post a Comment