Tuesday, March 20, 2012

20 de lucruri pe care nu le stiai despre… sarut


1. Buzele umane sunt unice pe pamant. Fata de buzele tuturor animalelor, buzele oamenilor sunt rasfrante, ceea ce inseana ca sunt spre exterior.
2. Nu suntem singura specie care practicam activitati precum sarutul. Gorilele isi apasa buzele unele fata de celelalte pentru a-si exprima excitarea sau afectiunea.
3. Oamenii de stiinta nu stiu sigur motivul sarutului. Acestia cred ca vine de la primele experiente legate de hranire – alaptare. Prin alaptare copii pot asocia presiunea exercitata asupra buzelor cu afectiunea.
4. O alta posibilitate: mirosirea obrazului altei presoane a servit ca recunoastere a unei persoane in multe tari de pe glob, din Noua Zeelanda pana in Alaska. Dea lungul timpului, atingerea usoara a buzelor a devenit o traditie in exprimarea afectiunii.
5. Cu toate ca sarutul nu este inca universal, conform unor experti, precum antropologul Vaughn Bryant de la Texas A&M, acesta este un lucru invatat.
6. Armata romana a introdus sarutul in multe culturi in care nu se practica acest obicei. Mai tarziu exploratorii europeni au dus traditia mai departe.
7. Daca esti destul de aproape pentru a saruta, nasul iti va spune daca esti compatibil cu persoana respectiva. Biologistul evolutionar Claus Wedekind (Univ. of Lausanne) din Elvetia a raportat ca femeile prefera mirosul barbatilor care au gene diferite de ale lor. Prin amestecarea genelor se pot produce urmasi cu un sistem imunitar mai puternic.
8. Cea mai veche dovada literara legata de practica sarutului vine din nordul Indiei – Vedic Sanskrit, textul se gaseste in Satapatha Brahmana si a fost scris aproximativ acum 2000 de ani.
9. Dragostea este un drog: Dopamina, un neurotransmitator asociat cu sentimentul de dorinta, este eliberat cand sarutam o persoana necunoscuta, noua, neintalnita pana in acel moment. Acest lucru explica de ce primul sarut pare atat de special.
10. La unele persoane, eliberearea de Dopamina provoaca insomnii si lipsa de apetit, lucruri asociate adeseori cu “a fi indragostit”.
11. Nu te mai saturi de dragoste: Dopamina este produsa in creier in acceasi zona in care actioneaza si drogurile, precum cocaina.
12. La barbati, un sarut poate provoca eliberarea hormonului “Oxitocina”, care creeaza senzatia de legatura si atasare fata de persoana respectiva.
13. Tinerea de mana si sarutul reduc nivelul de stres provocat de hormonul cortizol. Ca efecte secundare apar: scaderea tensiunii arteriale si eficientizarea imunitatii.
14. Un sarut pasionat are acelasi efect ca si belladonna: pupilele se dilateaza.
15. Doua treimi din toti oamenii isi intorc capul catre dreapta cand saruta.
16. Barbatii sunt mai predispusi catre saruturile frantuzesti decat femeile.
17. Schimbul de saliva reprezinta un avantaj reproductiv pentru barbati. O data cu acest schimb, barbatii ii trimit partenereului si o cantitate mica de testosteron. Dupa cateva saptamani sau luni, saruturile repetate pot provoca cresterea libidoului partenerei, aceasta devnind mai receptiva la sex.
18. Baieti: Spalativa pe dinti! cercetatorii au descoperitca, in actul sarutului, femeile sunt mult mai atente la respiratia si dintii partenerului.
19. Partea rea in dragoste: un milimetru de saliva contine aproximativ 100 de milioane de bacterii.
20. Inca il cautam…:D

No comments:

Post a Comment