Stresul, boala secolului nostru
Noua mea ''descoperire'':D...enjoy!
Aceeaşi viaţă. Mai relaxată, plină de vitalitate, rezistentă la stres…
Stresul este boala secolului nostru. Alergăm într-una, vrem să le facem pe toate şi nu avem timp de mai nimic. Apoi ne mirăm de ce ne doare capul şi stomacul, de ce suntem irascibili şi răspundem răstit celor dragi, de ce ne simţim copleşiţi şi deprimaţi, de ce ne îmbolnăvim mai des sau de ce nu mai avem somnul bun de odinioară. Şi lista ar putea continua cu oboseală cronică, inferitilitate, boli de inimă, indigestie, anxietate, ulcere, disfuncţii de erecţie şi câte altele.
Suntem un popor de oameni stresaţi, chiar cei mai stresaţi din toată Uniunea Europeană. Conform unui studiu, peste jumătate considerăm stresul cea mai mare problemă de sănătate, faţă de 33% cât este media europeană. Mai ales din cauza problemelor de la serviciu, a conflictelor cu ceilalţi, a invidiei, a grabei sau a faptului că intrăm în concurenţă cu unii sau alţii.
Definit riguros, stresul înseamnă orice reacţie anormală a organismului nostru faţă de un factor sau mai mulţi. Adică perturbaţii organice sau psihice, care ne fac să ne pierdem echilibrul natural al vieţii.
Nu există o reţetă care să dea rezultate pentru toţi, fiindcă reacţionăm în mod unic la stres. Dar trebuie să ştim ce ne poate ajuta, cum putem rezista mai bine la viaţa stresantă, cum să ne creştem uşor vitalitatea şi cum putem găsi oaze de relaxare chiar şi atunci când nu mai putem de muncă.
Principiile vieţii sănătoase
Există numeroase principii pentru o viaţă sănătoasă, principii de care e bine să ţii cont şi să le integrezi în traiul zilnic. Să fii atent cum armonizezi planurile vieţii tale, să (re)descoperi alimentaţia sănătoasă, apa şi exerciţiile fizice şi să-ţi ajuţi corpul cu suplimente nutritive reprezintă cele mai importante principii de viaţă sănătoasă.
√ Fii conştient de planurile vieţii tale
Dacă vrei să nu mai fii stresat, trebuie să-ţi echilibrezi toate planurile vieţii: familie, profesie, spirit.
√ Secretele unei vieţi sănătoase sunt 3
O alimentaţie sănătoasă poate face minuni. 2 litri de lichide zilnic e minimul de la care trebuie să porneşti. Şi exerciţiile care-ţi pun corpul la treabă (cel puţin 30 de minute pe zi) te pot ajuta să-ţi creşti starea naturală de bine.
√ Relaxează-te cu calciu, magneziu, sunătoare şi ulei de peşte
Dacă suferi de depresii moderate, stres şi anxietate ia zilnic 900mg dintr-un extract standardizat de sunătoare, 1000 mg de calciu, 300 mg de magneziu şi 3 grame de grăsimi omega 3 din uleiuri de peşte.
√ Tonifiază-te cu vitamine, spirulină şi ginseng
Devii mai puternic, mai viguros şi te scuturi de oboseală dacă suplimentezi dieta zilnică cu una sau două vitamine şi multiminerale de calitate, 2000 mg de spirulină şi 200 mg dintr-un extract standardizat de ginseng.
√ Protejează-te cu ginkgo biloba
Îţi poţi creşte capacitatea de concentrare, vioiciunea mentală şi tonusul psihic cu 120 mg dintr-un extract standardizat de ginkgobiloba luat zilnic. Gingko e un antidepresiv natural eficient, când fluxul sangvin este redus la nivelul creierului.
√ Mergi la un control medical
Mergi la medicul de familie ca să te asiguri că simptomele pe care le ai nu sunt legate de o problemă medicală. Încearcă să-ţi faci analizele cel puţin o dată pe an ca să depistezi şi să tratezi la timp orice problemă de sănătate.
√ Caută consiliere
Un psiholog sau psihoterapeut te poate ajuta să te vindeci pe de-a întregul. Avem de învăţat de la vecinii occidentali care văd în psiholog un prieten care ne ajută să depăşim momentele dificile din diferite perioade ale vieţii. Caută un terapeut bun şi nu te sinchisi de părerea îngustă a unora.
Planurile vieţii
De multe ori investim timp şi energie în munca pe care o depunem sacrificându-ne familia şi sănătatea. Cu toate acestea, adevărata împlinire nu se naşte decât prin integrarea experienţelor de viaţă, a înţelepciunii, a unei cunoaşteri de sine mai profunde, precum şi a unei viziuni mai largi asupra vieţii.
Împlinirea de sine nu durează dacă nu reuşim să echilibrăm cele 5 domenii ale vieţii:
1. FAMILIA ŞI CĂMINUL: relaţionarea cu cei dragi, mesele împreună, sarcinile de zi cu zi, vacanţele.
2. MUNCA: sarcinile obişnuite de la serviciu, continuarea educaţiei profesionale.
3. SĂNĂTATEA ŞI RECREAŢIA: exerciţiile fizice, somnul, hobby-urile, diferite sporturi.
4. VIAŢĂ SOCIALĂ ŞI COMUNITATE: timpul petrecut cu prietenii, munca de voluntariat.
5. VIAŢA SPIRITUALĂ: practica meditaţiei, lecturarea de cărţi de dezvoltare spirituală, mersul la biserică. Indiferent ce formă ia viaţa spirituală, este adevărata cheie a succesului şi împlinirii de durată.
Cu cât viziunea ta asupra vieţii şi sentimentul că poţi contribui într-un sens constructiv la bunul mers al comunităţii în care trăieşti sunt mai ample, cu atât mai mare va fi împlinirea interioară pe care o vei simţi.
Dacă vei analiza aceste cinci domenii din viaţa ta, vei înţelege rapid unde ai exagerat cu eforturile şi unde nu ai investit destul. În ce domenii din viaţă cheltuieşti exagerat de mult timp şi efort şi în ce domenii prea puţin? Prin studierea şi evaluarea domeniilor, poţi determina propriile zone de putere şi propriile slăbiciuni, inclusiv domeniile în care te poţi confrunta cu un potenţial eşec. Este simplu: investeşte mai mult timp în zonele descoperite şi redu din timpul şi efortul alocate domeniilor în care ai făcut exces.
Echilibrarea dinamică a vieţii presupune acordarea unei atenţii suplimentare şi investirea de timp în anumite domenii de viaţă.
Împlinirea de sine înseamnă:
• să te bucuri de ceea ce ai realizat păstrându-ţi echilibrul în viaţă;
• să beneficiezi de o stare de sănătate cât mai bună;
• să trăieşti sentimentul că nu vei dori să renunţi niciodată la ceea ce faci, mai mult, că eşti dispus să faci pe gratis acelaşi lucru, din simplul motiv că îţi place;
• să îţi ajuţi semenii şi să ai relaţii umane satisfăcătoare şi armonioase nu numai în familie, ci şi cu ceilalţi oameni;
• să trăieşti o senzaţie generală de bunăstare, de pace interioară şi de fericire fără obiect;
• să aşezi la baza vieţii tale mai degrabă valorile interioare ale vieţii decât pe cele exterioare.
O alimentaţie sănătoasă face minuni în viaţa ta
O alimentaţie sănătoasă te poate face să te simţi minunat şi te păzeşte de multe boli. Ia decizii sănătoase şi fă câteva schimbări simple în modul de a mânca.
Ţine minte! Nici un aliment luat separat nu poate furniza toate substanţele nutritive de care are nevoie organismul tău.
Nu mâncăm corect! Schimbă-ţi obiceiurile alimentare dacă dieta ta conţine multă cafea, carne roşie şi dulciuri.
7 alegeri nesănătoase des întâlnite
- Peste 2 cafele pe zi
- Carne de porc şi vită zilnic
- Alcool în exces
- Expunere excesivă la soare
- Obezitate
- Viaţa sedentară
- Fumatul
Recomandăm dieta mediteraneeană fiindcă are principii generale foarte simple, stabilite de sute de ani şi care este mai mult un stil de a mânca decât restricţii pe termen scurt.
- Consumă zilnic cât mai multe alimente vegetale: fructe şi legume, cartofi, pâine integrală, fasole, semniţe, nuci, alune. Mănâncă de câteva ori pe săptămână seminţe de floarea soarelui şi dovleac neprăjite, alune, nuci migdale. Conţin foarte multe proteine de bună calitate printre care şi triptofanul, precursorul serotoninei, hormonul bunei dispoziţii.
- Alege zilnic pâinea neagră, orezul brun sau pastele integrale fiindcă sunt pline de fibre care-ţi pun în mişcare digestia şi de vitamine din grupul B şi în nici un caz pâinea albă.
- Mănâncă măcar o dată la 2 zile câte o salată. Fiindcă se pregăteşte foarte uşor, diversifică cu salată mediteraneeană, salată verde, salata de varză, salată cu roşii şi castraveţi.
- Încearcă să faci piaţa de 2 ori pe săptămână şi ia-ţi pe alese fructe de sezon. Vara alege cireşe, afine, zmeură, caise şi piersici, pepene, prune, după cum apar, iar iarna orientează-te către portocale, grefe, mere şi pomelo fiindcă au multă vitamina C.
- Consumă zilnic, dar moderat, lapte, brânză şi iaurt degresat.
- Consumă în fiecare zi fie pui, fie peşte şi o singură dată pe săptămână vită sau porc. Alternează zilele în care mănânci carne cu cele în care îţi iei proteinele din altă parte: fasole, linte, mazăre, soia. Dacă mănânci 2 – 3 zile pe săptămână proteine vegetale, vei fi mai uşor şi mai puţin încărcat.
- Mănâncă 4 ouă pe săptămână.
- Înlocuieşte uleiul de floarea soarelui cu cel de măsline fiindcă e mai sănătos.
- Încearcă să nu mănânci îngheţată, prăjituri sau dulciuri mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână şi atunci în porţii mici, de poftă.
- Între mese, cum ar fi la 11.00 şi la 17.00, preferă 2 – 3 fructe ca gustare; îţi dau energie, se absorb imediat şi nu fermentează ca atunci când le consumi imediat după masă.
- Încearcă să reduci treptat sarea din mâncare.
- 30 de minute de mişcare şi cel puţin 2 litri de lichide zilnic întregesc stilul de viaţă sănătos.
Nu-ţi vei putea schimba obiceiurile alimentare peste noapte, dar poţi trece treptat la o alimentaţie sănătoasă de care te vei ţine tocmai fiindcă te simţi mult mai bine.
Câtă apă ai băut azi?
Depindem de apă fiindcă e vitală în multe dintre procesele din interiorul organismului. De multe ori ignorăm însă cât este de important şi trăim deshidrataţi fără să ne dăm seama. Nu e de joacă cu cei 2 litri de lichide pe care trebuie să-i bem în fiecare zi. De ce? …Mai uşor este să-ţi spunem ce ţi se întâmplă când nu consumi cât organismul are nevoie.
Ce păţeşti dacă nu bei destulă apă sau alte lichide?
- Gândeşti neclar! Dacă nu bei destulă apă gândeşti în ceaţă şi te concentrezi greu. Senzaţia va trece imediat ce consumi mai multe lichide.
- Te simţi obosit fără motiv! După ce bei mai multă apă sau alte lichide, îţi va creşte nivelul energiei.
- Te enervezi des! Una dintre cauzele iritabilităţii este deshidratarea. Există o modalitate rapidă de a verifica dacă suferi de deshidratare uşoară, începe să bei cel puţin 2 litri de lichide zilnic şi vezi dacă dispoziţia ţi se ameliorează.
- Ai ameţeli! Din cauza deshidratării, circulaţia poate fi încetinită, ceea ce lipseşte celulele de nutrienţii de care au nevoie. Nu uitaţi că apa este necesară pentru menţinerea tensiunii arteriale în limitele normale.
- Te doare capul din senin! Cercetătorii au arătat că pacienţii care suferă de dureri de cap cronice, de intensitate redusă, sunt adesea deshidrataţi.
- Îţi bate inima de-ţi sparge pieptul! Dacă vei creşte consumul de apă, palpitaţiile cardiace pot fi ameliorate sau pot dispărea complet.
- Ai tensiunea mare! Dacă ai deja hipertensiune arterială, atunci e important să consumi cel puţin cantitatea recomandată de lichide pe zi.
Când consumăm destule lichide, viaţa e mai limpede, mai uşoară şi mai relaxată.
Ştiai că…
□ Peste 50% din greutatea totală a corpului nostru este reprezentată de apă.
□ Apa este implicată în fiecare dintre activităţile biochimice ale corpului.
□ Apa este un puternic detoxifiant, reziduurile sunt eliminate din corp printr-o multitudine de conducte – vene, artere, glande şi organe – care pompează, alimentează şi transportă lichidele. Fără apă suficientă aceste procese sunt încetinite.
Câte lichide trebuie să consumăm zilnic?
E o regulă clară: cel puţin 2 litri de lichide pe zi (8 pahare).
Ţine cont atunci când te hotărăşti să bei mai multe lichide…poate chiar de astăzi…
- Apa plată e de preferat celei minerale.
- Prepară-ţi de 3 – 4 ori pe săptămână, dimineaţa acasă, un suc proaspăt cu baza portocale şi la care poţi adăuga morcov, pepene galben, afine. Te va revigora total.
- Evită să bei ceaiul îndulcit cu zahăr. Dacă nu-l poţi bea fără, încearcă zahărul brun sau mierea.
- Ţine cont de cantitatea de lichide pe care o consumi zilnic. Îţi poţi lua la birou o sticlă de 2l sau o sticlă de 1 litru la serviciu şi una de 1 litru acasă.
- Dacă bei cafea, consumă un pahar de apă după fiecare ceaşcă de cafea servită.
Viaţa sedentară nu ne omoară. Dar ne îmbolnăveşte!
După 25 de ani corpul trebuie menţinut cu exerciţii fizice. Lipsa lor ne oboseşte, ne scade rezistenţa la boli, ne îmbătrâneşte şi ne îngraşă. Iar mişcarea regulată are mari avantaje.
Te-ai gândit cât de benefică este mişcarea şi cum te poate ajuta în problemele de sănătate?
- Mai puţin anxios şi depresiv! Mişcarea scade efectele stresului asupra organismului, stimulează eliberarea endorfinelor, responsabile pentru dispoziţie.
- Acţionează ca detoxifiant! Exerciţiul fizic regulat stimulează creşterea circulaţiei şi drenajul limfatic. Mai mult, produce transpiraţie, stimulând şi detoxifierea.
- Mai puţin obosit! Cheltuind energie, de fapt creşti nivelul acesteia şi vitalitatea. Acesta este paradoxul mişcării.
- Exerciţiile fizice reduc riscul de boli cardiovasculare şi întăresc şi muşchiul inimii.
- Te îmbolnăveşti mai rar! Exerciţiile fizice întăresc sistemul imunitar şi ne fac mai rezistenţi.
- Mai adaptat la stres! Mişcarea este una dintre tehnicile cele mai eficiente de ameliorare a efectelor stresului asupra corpului şi minţii.
Care e minimul de timp pe care să-l petreci cu exerciţiile fizice?
30 de minute de cel puţin 3 ori pe săptămână. Aerobic, mers pe jos, alergat, fitness, greutăţi, mersul pe bicicletă, practicarea unui sport, dansul…ai de unde alege.
Creează-ţi un program în care suportul este aerobicul de 3 – 4 ori pe săptămână, la care poţi adăuga de 1 – 2 ori pe săptămână câte 15 minute de ridicat greutăţi plus genuflexiuni şi abdominale, bicepşi, tricepşi şi umeri.
Fă-ţi timp!
Multă lume se plânge de lipsa timpului pentru mişcare, dar sigur poţi găsi dacă ţii cont de cât de bine te vei simţi pe termen lung.
Sugestii mers pe jos
- Mergi pe jos ori de câte ori ai ocazia, cum ar fi spre şi de la serviciu.
- Gândeşte-te din timp şi planifică momentele din zi în care poţi merge pe jos ca să nu intri în criză.
- Nu e nevoie să mergi până te oboseşti, mişcarea trebuie să te relaxeze, să te menţină în formă.
Recomandare pentru timpii de aerobic
Plimbare uşoară: 40 minute
Plimbare în pas viguros: 30 minute
Alergare: 20 minute
Sugestii aerobic
- Dacă optezi pentru alergat, preferă alergarea uşoară celei de viteză. Nu e nevoie să oboseşti extrem. Mai degrabă, priveşte alergarea ca pe o meditaţie, într-un ritm relaxant pentru corpul tău.
- Propune-ţi să faci mişcare 4 -5 zile pe săptămână şi ar fi perfect să reuşeşti în fiecare zi să aloci timp.
Sugestii ridicare greutăţi
- 15 – 20 minute de 2 ori pe săptămână de ridicat greutăţi este suficient pentru tonifierea şi energizarea corpului.
- Exerciţiile de ridicat greutăţi se pot face şi acasă, cu greutăţi de 1 – 3 kg, pentru braţe şi umeri.
- Lucrează şi 2 serii de câte 20 de genuflexiuni.
- Poţi alterna zile în care mergi pe jos, zile în care alergi, cu zile în care faci bicicletă acasă 20 de minute.
Atenţie!
Dacă suferi de inimă, urmează un program de exerciţii fizice la recomandarea medicului curant.
Ştiai că…
Persoanele care fac mişcare îşi ameliorează depresia, anxietatea şi prosta dispoziţie.
Sugestie
Ia-ţi o bicicletă ergonomică acasă. Cu o investiţie de aproximativ 300 de lei obţii un antrenament de foarte bună calitate fiindcă în 20 de minute de bicicletă transpiri abundent, detoxifici organismul şi obţii o stare bună de spirit. În plus, nici nu ocupă mult spaţiu.
Secretele exerciţiilor fizice
Secretul stă în a găsi un exerciţiu care să-ţi placă cu adevărat. Dacă alegi un exerciţiu care te plictiseşte sau la care te gândeşti cu groază, e puţin probabil că te vei ţine de el. Pentru ca un program de exerciţii fizice să merite osteneala, trebuie să-l practici o lungă perioadă de timp. Exerciţiul fizic ar trebui să fie o activitate pe care de-abia o aştepţi şi care-ţi dă energie.
Cheia exerciţiilor fizice pe perioade lungi de timp stă în variaţie. Un singur fel de exerciţiu ajunge să ne plictisească în cele din urmă. Alternarea modalităţilor de a face mişcare ne motivează.
Perseverenţa e de aur în exerciţiile fizice. Ne aşteptăm de multe ori să vedem rezultate după primele eforturi. Efectele se simt în timp, de aceea e important să ne ţinem de exerciţii.
No comments:
Post a Comment